Bestuursaansprakelijkheid bij faillissement


Er zijn verschillende vormen van bestuursaansprakelijkheid te vinden. Zo is het mogelijk dat het bestuur aansprakelijk wordt gesteld als er bijvoorbeeld in gebreken wordt gebleven. Daarnaast kan het ook zo zijn dat dit voorkomt als er fouten zijn gemaakt door het bestuur. Dit moet niet persoonlijk worden gezien, maar puur zakelijk. Vanaf 1 juli 2021 is er de Wet bestuur en toezicht voor rechtspersonen (WBTR). Voor het bestuur van bijvoorbeeld stichtingen, cooperaties en verenigingen gelden hierdoor dezelfde regels. In onderstaande tekst zal er meer uitleg worden gegeven over de verschillende vormen van aansprakelijkheid. Ook is er meer informatie te vinden op https://blended.law/v/de-doorstarters/producten/advies-bestuurdersaansprakelijkheid/.

Bestuursaansprakelijkheid in het geval van een faillissement

In het geval van een faillissement is het goed mogelijk dat het bestuur aansprakelijk wordt gesteld. Dit kan zijn door verkeerd handelen of het nalaten te handelen op de juiste wijze. Er zijn verschillende vormen van aansprakelijkheid. Zo is het mogelijk dat een rechtspersoon aansprakelijk wordt gesteld of juist andersom. Een goed voorbeeld van bestuursaansprakelijkheid is de aanschaf van een duur object wanneer dit eigenlijk financieel niet mogelijk is. Zo kan een rechtspersoon overgaan op de aanschaf van een dure auto terwijl de bedrijfscijfers de laatste tijd niet goed zijn. Dit kan ervoor zorgen dat de rechtspersoon aansprakelijk wordt gesteld voor deze aankoop. Kijk ook eens op https://blended.law/v/de-doorstarters/producten/advies-bestuurdersaansprakelijkheid/ voor meer informatie.

Verkopen van objecten onder de waarde

Hierboven werd een voorbeeld beschreven van de aankoop van een object terwijl dat financieel eigenlijk niet mogelijk is. Daarnaast is het andersom ook mogelijk om tot bestuursaansprakelijkheid te komen. Wanneer een dure machine met een waarde van enkele duizenden euro’s aan een bekende voor maar honderd euro verkocht wordt, dan is er ook sprake van bestuursaansprakelijkheid. Deze verkoop kan in de meeste gevallen niet worden teruggedraaid en daardoor kan dit leiden tot zakelijke problemen.

Doorstart maken bij een dreigend faillissement

Als er een faillissement dreigt, dan kan dit een hoop stress en geregel veroorzaken. Niemand zit er uiteindelijk op te wachten om een lang slepend traject in te gaan. Ga eens naar https://blended.law/v/de-doorstarters/ om meer informatie in te winnen over het maken van een doorstart. Zo kan een faillissement eventueel worden voorkomen. Het maken van een doorstart kan op verschillende manieren, maar dit is helemaal afhankelijk van de huidige situatie van een bedrijf. De experts van Blended.law kunnen je bijstaan in deze lastige procedure. https://blended.law/v/de-doorstarters/ is de website voor meer informatie over een doorstart bij een dreigend faillissement. Het eerste gesprek is vaak gratis om vervolgens een passende aanbieding te maken. Iedere situatie is uniek, waardoor er niet een standaard stappenplan klaarligt. Wacht niet langer en maak direct een afspraak. In de meeste gevallen kan je binnen 24 uur terecht voor een persoonlijk consult bij Blended.law.