Bijbaan naast je studie


Een studie kost veel geld, maar als student verdien je nauwelijks wat. Maximaal lenen is natuurlijk ook niet wenselijk, want je zit niet te wachten op torenhoge schulden. Om deze reden is het verstandig om naast je studie te gaan werken. Dit hoeft natuurlijk niet 40 uur per week zijn, maar een bijbaantje kan geen kwaad.

 

Naast dat veel studenten geldzorgen hebben, zijn er ook veel studenten die weinig motivatie hebben voor hun studie. Ze krijgen weinig perspectief en weten niet goed waarvoor ze het allemaal eigenlijk doen. Een bijbaan in het vakgebied van je studie kan dan een goede uitweg zijn. In dit artikel zal ik ingaan op de voordelen van een bijbaan naast je studie.

 

Geld

Dit is natuurlijk niet heel ver gezocht: een voordeel van een bijbaan is het verdienen van geld. Door wat extra te verdienen hoef je je maandelijks minder zorgen te maken om geld, kun je minder lenen van de overheid en is het wellicht mogelijk om wat geld opzij te zetten voor later. Een bijbaantje is misschien niet iets waar je veel zin in hebt, maar het heeft wel veel praktische voordelen. Het is daarom ook verstandig om eens te oriënteren of er een vacature beschikbaar is die jou leuk lijkt. 

 

Ervaring

Naast dat een bijbaan financieel voordeel oplevert, levert het ook enorm veel ervaring op, welke handig is voor later. Wanneer je begint aan een bijbaan, die te maken heeft met je studie, zal je hiervan profiteren wanneer je na je studie daadwerkelijk aan het werk gaat. Op het moment dat je dan gaat werken, weet je al redelijk veel over hoe het allemaal gaat in de praktijk. Je bent dan niet volledig onervaren en weet al een beetje wat er van je wordt verwacht. Hierdoor heb je ook een betere positie wanneer je gaat solliciteren, doordat je relevante ervaring kan laten zien op je cv.

 

Motivatie

Door een bijbaan te starten die wat te maken heeft met je studie, zal je gemotiveerd worden voor je studie. Wanneer je niet meer weet waarvoor je het allemaal doet, is een bijbaan een goede uitweg. Door in de praktijk mee te maken hoe het vakgebied in zijn werk gaat, zul je meer gemotiveerd worden om je studie af te maken. Het is daarom ook slim om een bijbaan te zoeken die wat te maken heeft met je eigen studie. Wanneer je Informatica studeert, kun je bijvoorbeeld een bijbaan programmeren proberen, of aan de slag gaan als java developer

 

Kortom, een bijbaan heeft meerdere voordelen. Een bijbaan zorgt ervoor dat je minder geldzorgen ervaart, ervaring opdoet in het vakgebied van je studie en dat je gemotiveerder wordt voor je studie.