Brengt allergie een slaapprobleem met zich mee?


Veel voorkomende slaapproblemen

Onrustig slapen, slechts een oppervlakkig slaapje en vermoeid wakker worden. Al deze klachten hebben een aanleiding. Denk maar aan een verstoord nachtritme, of gebruik van wit licht en activerende taken voor het slapengaan. Zo is ook al lang bewezen dat bepaald voedsel eten voor het slapengaan invloed uitoefent op de nachtrust. Denk maar aan thee met theïne, kiwi’s of ananas boordevol de activerende stof vitamine C. Echter kunnen één van de boosdoeners bij slaapproblemen ook allergieën zijn.

Spelen allergieën een rol bij slaapproblemen?

Het korte antwoord: absoluut. En allergieën kunnen het gehele jaar rond een rol spelen bij slaapproblemen. Een grote boosdoener in elk seizoen is de huisstofmijt. Seizoensgebonden en met name in de lente, wanneer de bomen weer in volle bloei komen, speelt de hooikoorts op. Vervelende klachten hebben een grote invloed op de nachtrust. Hoesten, ademnood, jeukerige ogen, … Deze klachten zorgen ervoor dat de nachten onrustig zijn en vooral het in slaap vallen bemoeilijkt wordt.

Huisarts weet raad

Gelukkig sta je niet alleen in de strijd tegen slaapproblemen en allergieën, ga eens langs bij de huisdokter en leg je situatie uit. Vaak kan hij of zij al de vinger op de zere wonde leggen of je doorverwijzen naar specialisten. De huisarts kent bovendien de betrouwbare middelen die er op de markt te verkrijgen zijn en kan aanbevelingen formuleren.