De agenda voor zakenmensen


As jij een ondernemer bent of veel dingen moet regelen voor je werk, is de juiste agenda kopen van belang. Veel planners zijn echter niet praktisch voor ondernemers, omdat ze te weinig ruimte hebben, dan moet er al snel een notitieboek bijgekocht worden, om alles op te kunnen schrijven. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook genoeg agenda’s die bijvoorbeeld extra notitiepaginas erin hebben of andere overzichten. Aangezien elke ondernemer een eigen focus heeft en eigen eisen voor zijn of haar agenda, zal ook iedereen een eigen voorkeur hebben voor welke agenda ze gebruiken. Een sketchbook webshop die ook notitieboekjes en agenda’s verkoopt en die ik altijd iedereen blijf aanraden, is Moleskine. Misschien is het niets voor jou, maar laat me er wat dingen over vertellen.

Wat is Moleskine?

In 1997 was er een italiaanse papiermaker en productontwerper genaamd Francesco Franceschi die in Milaan een bedrijf oprichtte, Moleskine. Hij focuste daarbij op het ontwerpen en produceren van luxe notitieboeken, planners, schetsboeken en andere producten zoals leren tassen, journals en portemonnees. Typerend voor alle schetsboeken, notitieboeken en andere papierproducten die zij maken, is dat ze de uiterlijke kenmerken van het traditionele zwarte notitieboekje opvolgen. Zo hebben ze voorzichtig afgeronde hoeken en een cremekleurig papier.

Inmiddels heeft moleskine zijn rij van producten uitgebreid naar het digitale platform. Zo zijn ze in 2012 een partnership aangegaan met Evernote, een app die zich focust op het maken van digitale notities. Samen hebben ze een notitieboek ontworpen met stickers die je kan synchroniseren met je smartphone. Ook hebben ze een speciale set gemaakt waarbij een speciale pen automatisch de notities van het notitieboek overzet naar je laptop of telefoon. Naast deze samenwerkingen heeft Moleskine inmiddels zelf ook een app ontwikkeld, die eigenlijk een digitale planner en kalender in een is. Een soort vervanging van het papieren notitieboekje, maar met dezelfde look en feel die je gewend bent. De app Timepage, synchroniseert het weer, je contacten en de verschillende agenda’s die je misschien al op je telefoon hebt staan.

Het Moleskine café

Interessant genoeg heeft het bedrijf achter de notitieboekjes ervoor gekozen om ook verschillende café’s te openen rond de wereld. Omdat de naam Moleskine bij veel reizigers bekend is, gebruiken ze deze status om een beetje van thuis te delen. Het eerste café restaurant dat ze openden was in 2016 op het vliegveld van Genève. Daarna openden ze een restaurant in Milaan. De designs van de verschillende restaurants zijn allemaal anders, maar ze focussen zich allemaal op de minimalistische esthetische waarden van Moleskine. Nette lijnen, neutrale kleurenpaletten en alles op een gesofisticeerde manier.

Ze behouden wel wat van hun heerlijk typische dingen door in elk restaurant een speciale plek te maken die zich focust op designers, kunstenaars, schrijvers, filmmakers en andere creatieve types die daar workshops of lezingen kunnen geven. In het restaurant in Milaan kan je bijvoorbeeld een kleurbare muur vinden, hoge zittafels om aan te werken en een extra verhogende locatie om rustig te zitten. Daarnaast hebben de verschillende restaurants in hun menu een focus op producten uit de omgeving.