De voor- en nadelen van een persoonlijke lening


Ben je aan het kijken naar een persoonlijke lening? Dan moet je goed voorbereid tot de aanvraag overgaan. Hoewel je een lening aanvraagt om meer financiële ruimte te krijgen, brengt het immers ook weer verplichtingen met zich mee. Je moet daarom zeker weten dat deze lening bij jou past. Er zijn verschillende kredietverstrekkers, zoals De Nederlandse Kredietmaatschappij, die jou kunnen helpen aan deze lening. Maar welke voor- en nadelen kun je verwachten bij deze leningsvorm? Na het lezen van onderstaande informatie weet je wat je kunt verwachten en kun je de aanvraag indienen. 

 

Een persoonlijke lening biedt vastigheid 

Een persoonlijke lening is een lening met een vaste looptijd. Deze looptijd kun je bij een groot aantal verstrekkers zelf bepalen en je weet direct wanneer je van de lening af bent. Gedurende deze looptijd betaal je een vast bedrag per maand als de aflossing. Dit bedrag wordt tijdens jouw aanvraag al vastgesteld en bestaat uit een deel van het geleende bedrag en de rente die hierover betaald moet worden. Bij deze leningsvorm staat de rente ook altijd vast. Je betaalt daarom altijd hetzelfde bedrag en weet waar je op de lange termijn aan toe bent. 

 

Het bedrag is direct beschikbaar 

Bij een persoonlijke lening is het grote voordeel dat je het bedrag in zijn geheel op jouw rekening gestort wordt. Je hebt het bedrag hierdoor direct bij de hand voor wanneer je een grote aankoop moet doen. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld een grote verbouwing uit kunt voeren. Als je het voor een verbouwing of verbetering aanvraagt, is het tevens aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Je hebt hierdoor minder kosten voor jouw lening en kunt wel gaan profiteren van de voordelen die het met zich meebrengt. Het is daarom altijd verstandig om naar deze leningsvorm te kijken. 

 

Enkele aandachtspunten bij een persoonlijke lening

Aan een persoonlijke lening zitten uiteraard ook een aantal aandachtspunten verbonden. Zo kun je het afgeloste bedrag niet meer opnemen. Dit geeft minder flexibiliteit dan bij bijvoorbeeld een doorlopend krediet. Ook is tussendoor aflossen zonder er een boete te betalen vaak uitgesloten. Hiermee voorkomen de kredietverstrekkers dat er inkomsten worden misgelopen op basis van de rente. Op dit gebied zijn er wel mogelijkheden te vinden, maar je moet dan goed naar de voorwaarden gaan kijken. Zo zorg je ervoor dat je altijd de beste keuze gaat maken voor jouw lening. 

 

De aanvraag doen 

Als je denkt dat een persoonlijke lening goed bij je past, kun je een aanvraag gaan indienen bij de kredietverstrekker. Hiervoor vul je de gevraagde gegevens in en lever je de benodigde documenten aan. De kredietverstrekker beoordeelt jouw aanvraag en kijkt of het financieel haalbaar is om deze verplichting aan te gaan. Je hebt binnen een korte tijd de beoordeling binnen en weet of het bedrag op jouw rekening gestort wordt. Daarna begint de aflossing en kun je ervoor zorgen dat je gaat profiteren van de voordelen die bij de lening en de afbetaling komen kijken.