Kassasoftware, ingespeeld op app-betalingen en de cloud


Wanneer is kassasoftware goed? Eenvoudig gezegd is elke software voor de kassa getest en goed gevonden om in een kassasysteem te kunnen functioneren. Het ‘goed’ staat hier eigenlijk voor: goed voor je bedrijfsvoering. Je hebt in die zin soms wat aangepaste software nodig zodat die geheel op jouw verkoopsituatie is ingericht. Sowieso kan geen retailer meer zonder een kassasysteem met moderne software. Zo houd je je bedrijfsprocessen heel actueel en kun je ook op elke plek waar je bent aan de slag met de software. Dat komt door de cloud, die de software een behoorlijke boost heeft gegeven.

De administratieve rompslomp voorbij

De goeie oude tijd dat de kassa niet meer was dan een simpele rekenmachine met een uitwerpende geldlade is er nog wel, maar dan in het museum. Sommige winkels vinden het ook leuk om nog zo’n monumentale antieke kassa in de etalage te zetten om zo mensen van straat naar binnen te trekken. Maar de oude kassa is echt verder passé. Een kassa moet je nu zien als een centraal punt voor veel informatie. Al die data moet gerubriceerd en verwerkt worden door een stukje hardware, een terminal met een scherm. Die heeft echter weer software nodig om alles te verwerken. En te koppelen. Kassasoftware verbindt de verkopen zo met je voorraad, ofwel doet aan voorraadbeheer. Zo zijn er nog tal van andere koppelingen te verzinnen waar de software garant voor kan staan. De meeste activiteiten van de software zijn administratieve handelingen die jou uit handen worden genomen. En ook een stuk sneller en zonder fouten gebeuren. 

Kassasoftware en de cloud

De cloud is een parapluterm voor het online opslaan en opvragen van gegevens, data zoals documenten, cijferkundige gegevens of persoonsdata. Kassasoftware kan via een internetverbinding contact maken met een server die de door jou eerder ingevoerde data beheert en bewaakt. Waar je ook bent, je kunt zo altijd bij je bedrijfsgegevens komen en er mee aan de slag gaan. Voor zakelijke doeleinden zijn er diverse cloud-aanbieders zoals PaaS en Amazon Web Services of Google Cloud. Werken via de cloud wordt nog handiger als je meerdere locaties voor de verkoop hebt. Wat veel ondernemers nog wat beangstigt, is dat de informatie ergens in zo’n cloud verloren kan gaan. Niet alleen zijn crashes van hardware mogelijk, ook de kans op een criminele hack wordt elk jaar groter. Alleen heb je altijd een back-up in de cloud. De cloud maakt continu back-ups zodat verlies van actuele of historische informatie niet meer voorkomt.

Gemakkelijk betalen met innovatieve kassasoftware

De software wordt ook ingezet om je kassasysteem te integreren met moderne betalingswijzen. Wie betaalt nog contant? En… hoeveel concurrenten zijn er al niet voor de pinpas? Je software moet dan ook de nieuwe betaalmethoden aankunnen. Dan gaat het bijvoorbeeld over betalen met je smartphone via apps. Klanten verwachten tegenwoordig al dat er met diverse betaalmethoden afgerekend kan worden. Sommigen raken zelfs geïrriteerd als er bij de kassa een bordje hangt waarop vermeld: ‘alleen betalen met contant geld’.

Neem software die bij je business past

Laat je van tevoren goed inlichten over kassasoftware zodat je geen mogelijkheden laat liggen. Je kunt ook eerst een paar bekende producenten van zulke software eens tegen het licht houden. Dat zijn bijvoorbeeld:

  • Yoobi
  • Lightspeed
  • Bizzcloud