Mijn grootste lessen na twee dagen Scrum-masteropleiding

Deze week heb ik twee intense dagen doorgebracht na de Scrum-masteropleiding met een van de oprichters zelf, Jeff Sutherland! We zouden hem Jeff kunnen noemen 😉
Ik werk nu al meer dan een jaar met Scrum en ik vond dat het tijd was om een ​​gecertificeerde Scrum-master te worden.

Ik deel graag de grootste lessen die ik heb geleerd na de tweedaagse Scrum-masteropleiding. Dit is mijn persoonlijke kijk op de cursus en het is niet bedoeld als een echte samenvatting van de inhoud van de training.

Voor degenen die niet weten, Scrum is een raamwerk voor effectieve team-samenwerking bij complexe projecten.

alex met guru scrum- Jeff is echt overtuigd Scrum is het antwoord voor heel wat problemen.
Om eerlijk te zijn, in het begin vond ik zijn toon een beetje te sterk. Zou Agile Scrum deze wondermiddel kunnen zijn? Ik heb nu een tijdje met Scrum samengewerkt en ik ben een absolute voorstander, maar was dit niet echt een ‘Halleluja’-sessie? Bijvoorbeeld, straaljagers gebouwd voor 20% van de normale kosten of teams verhogen hun productiviteit voor 800%.
De dag na de training ontmoette ik een collega en toen we Scrum bespraken, noemde ze een project waarmee ze worstelde. Verschillende projecten tegelijkertijd, onduidelijke taken, verschillende verlengingen van deadlines, slechte communicatie met stakeholders en een echte motivatie-afvoer. Klinkt bekend? Bij het bespreken van dit probleem heb ik voortdurend verwezen naar aspecten van Scrum om dit project weer op de goede weg te krijgen. Ik was heel enthousiast over het potentieel van Scrum om mijn collega en haar project te helpen. Met Scrum weet iedereen wat te doen, iedereen krijgt zijn werk op tijd klaar (of je weet het binnen een dag), stakeholders zijn constant in de lus en iedereen geniet van zijn of haar werk beter.

Maar waarom zien we organisaties nog steeds worstelen met Scrum?

– Scrum moet volledig worden geïmplementeerd om echt een groot effect te hebben.
Hier ligt de grootste uitdaging voor veel Scrum-meesters, Agile-coaches, managers, teamleden, CEO’s en die ooit effectiever willen zijn en meer geld willen verdienen. Scrum is een verzameling beproefde best practices en wetenschappelijke inzichten in hoe mensen echt werken. Het houdt rekening met veel van onze tekortkomingen en heeft een raamwerk ontwikkeld waarin teams echt effectief kunnen zijn en van elkaar kunnen leren. De beste manier is om uw organisatie te organiseren, zodat deze de teams ondersteunt die het werk doen. Het kost echter veel lef om de manier waarop uw organisatie werkt echt te veranderen. Managers kunnen zich overbodig voelen (niet noodzakelijkerwijs), mensen hebben het gevoel dat hun werk wordt blootgesteld en mensen houden over het algemeen niet van verandering. Dit zijn dus de risico’s van het implementeren van Scrum. Krijg je de rest van de organisatie in beweging om Scrum te laten werken? Als dat zo is, ben ik er zeker van dat een geschikte organisatie als geheel zal gedijen. Als de organisatie niet toegaat, zal Scrum niet effectief zijn en waarschijnlijk leiden tot frustratie en een terugkeer naar de oude methoden. Of je hebt in het beste geval één Scrumming-team in een oude stijlorganisatie.

– Een (Agile) Scrum cultuurverandering begint met een goed gesprek.
Naast mijn laptop is de 290+ slideck in boekvorm die het kader van Scrum uitlegt. Ik zie dit als een uitgebreid regelboek in ‘hoe speel je Scrum’. Maar door het lezen, begrijpen en implementeren van deze regels binnen elke organisatie, hebt u geen Agile Scrum-organisatie, laat staan ​​een Agile Scrum-cultuur. Dit is waar het veld van gedragsverandering in het spel komt! 😀 Vanuit het veld van (sociale, klinische enz.) Psychologie is er een wereld van modellen, theorieën en methoden die worden gebruikt voor gedragsverandering (culturele verandering begint met gedragsverandering). Bij het combineren van Scrum-methoden en -methodes uit de moderne psychologie wordt een verbetering van de prestaties verwacht. Hoewel dit veld verre van geperfectioneerd is, is het zeer geschikt voor de diepere implementatie van Scrum binnen een organisatie. En zoals met elke therapie begint dit met een goed gesprek.

Conclusie training

Tot nu toe mijn gedachten over Agile Scrum na mijn Scrum master training. Ik denk dat Scrum erg effectief kan zijn, tenzij het volledig wordt uitgevoerd. Ik geloof dat de methoden die worden gebruikt op het gebied van psychologie kunnen helpen bij het echt integreren van Scrum bij de mensen in een organisatie. Wat vind je van dit onderwerp?

Voor meer informatie, kunt u contact met mij opnemen