Oortjes kiezen: hoe nauw luistert het?


Nieuwe oortjes kopen. Een leuke maar ook belangrijke keuze. Oordopjes zijn er in alle soorten en maten, kleuren en prijzen. Maar wat zijn nou eigenlijk de belangrijke zaken waar je op moet letten om te begrijpen welke oortjes voor jou de beste keuze zijn? Hoe vind je de oortjes met de beste prijs-kwaliteit verhouding? We helpen je in dit artikel op weg om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden over oordopjes. Zo weet jij straks welke oortjes het beste passen bij jouw oren!

Oortjes, met of zonder draad?

Misschien wel de belangrijkste keuze die je moet gaan maken als je nieuwe oordopjes op je verlanglijstje hebt staan, is of je gaat voor draadloze oordopjes of de oude vertrouwde versie met een kabeltje. Wellicht is het voor jou een no-brainer en ben je al lang overgestapt op de draadloze variant, maar nog lang niet iedereen is overtuigd. Het grote verschil in prijs speelt hierin bij veel consumenten een belangrijke rol. Draadloze oordopjes zijn een categorie duurder dan hun collega’s met draad. Maar wat is buiten de prijs om nou de belangrijkste afweging om te maken wanneer je moet kiezen tussen draad of draadloos?

Alleen maar voordelen?

Eigenlijk is de afweging vrij simpel. Draadloze oordopjes kunnen alles dat oordopjes met draad ook kunnen, maar hebben een aantal voordelen. Het gebrek aan een draad zorgt ervoor dat de overdracht van geluid, zeker op de lange termijn, van hogere kwaliteit is. Het vele draaien en in de knoop raken van de kabel van jouw oordopjes zorgt er namelijk voor dat de bedrading beschadigt waardoor je de muziek minder goed hoort, of waardoor je zelfs kunt ervaren dat een van de twee oortjes er na verloop van tijd mee op houdt. Betere kwaliteit van geluid dus, en daarbij, mooi meegenomen, geen gedoe meer met in de knoop geraakte draadjes wanneer je je oordopjes in wilt doen om muziek te luisteren. Het enige argument dat doorgaans wordt aangedragen als voordeel van de oude vertrouwde oordopjes met draad, is dat je geen batterij hebt die leeg kan gaan. En inderdaad, misschien wel net zo irritant als een in de knoop geraakt kabeltje, is er onderweg achter komen dat je draadloze oortjes niet zijn opgeladen.

Waar heb jij oortjes naar?

We zouden kunnen zeggen dat het in de praktijk aankomt op het volgende: kies je ervoor om zeer zorgvuldig om te gaan met jouw oordopjes met kabel, zodat ze amper beschadigen en lang meegaan met goede kwaliteit muziek? Of kies je voor de draadloze variant met de daarbij komende verantwoordelijkheid dat je je nieuwe oortjes bluetooth net zo regelmatig aan de lader moet leggen als bijvoorbeeld je smartphone of tablet? Indien hoge geluidskwaliteit, optimaal draagcomfort en nooit meer gedoe met kabeltjes jou als muziek in de oren klinken, dan is dat opladen waarschijnlijk absoluut geen drempel voor je. Nu nog een model vinden bij Rolfstone dat aansluit op jouw wensen en budget en je kunt altijd en overal zorgeloos gaan luisteren naar je favoriete muziek. Wel even opladen!