Waarom zou je je dak willen isoleren als het gaat om een tijdrovende en ingewikkelde klus? Dat vraagt u zich misschien af, want het lijkt wel alsof heel Nederland bezig is met dakisolatie. En dat klopt eigenlijk ook wel. Want isolatie van het dak is echt geen overbodige luxe. Er zijn twee problemen die opgelost worden door dakisolatie.
Deze twee problemen kun je overigens ook hebben als je ongeïsoleerde spouwmuren hebt, in dat geval is het verstandig om een spouwmuurisolatie specialist naar je muren te laten kijken. Hij kan dan bepalen hoe de muren het beste van isolatiemateriaal kunnen worden voorzien. Maar laten we voor nu weer even terug gaan naar dakisolatie.
Warmteverlies
Je weet ongetwijfeld dat warme lucht stijgt. Alle warmte van de verwarming gaat dan ook rechtstreeks naar de zolder waar het door het dak naar buiten verdwijnt. En het is niet een klein beetje wat verdwijnt. Tot 30% van warmte in de woning gaat verloren via het dak! Dat is dus ook bijna 30% van je gasrekening. Want het overgrote deel van je gasrekening wordt immers bepaald door de verwarming!
Door het dak te isoleren ga je dit warmteverlies tegen. In de zomer is het probleem dat de opgebouwde warmte in je huis niet weg kan. Als je op zolder slaapt, weet je hoe heet het in de slaapkamer kan zijn. Ook hier biedt dak isolatie uitkomst, want door te isoleren, kan de warmte in de zomer minder goed je huis binnen, waardoor het in de zolderkamer aangenaam blijft.
Vocht
Als je je dak niet isoleert, zul je vaak te maken krijgen met vocht en problemen met de vochtafvoer. De warme lucht zal op het dak van de woning condenseren waardoor er vochtophopingen kunnen ontstaan in de nok van het dak, met als gevolg schimmel of natte dakbekleding. Als je het dak isoleert, wordt het dak warmer waardoor vochtophoping wordt tegengegaan. Hierdoor wordt het luchtklimaat binnenshuis verbetert en is de kans op schimmelgroei aanzienlijk kleiner.
Hoe wordt het dak geïsoleerd?
Dakisolatie kan op twee manieren worden aangebracht, namelijk vanaf de binnenkant en vanaf de buitenkant. Als het vanaf de binnenkant gebeurt, kan de isolatielaag door middel van PUR-schuim worden aangebracht. Ook kan er isolatiemateriaal tussen de dakspanten worden aangebracht. Wanneer er vanaf de buitenkant gewerkt wordt, wordt de dakbekleding onder de dakpannen van een isolatielaag voorzien. Nadat de isolatielaag is aangebracht, worden de pannen weer op hun plek gelegd.
Hoeveel kost het?
Het ligt natuurlijk aan een aantal zaken, hoe duur je nu precies uit bent als je je dak gaat isoleren. Er is echter wel een soort van prijsindicatie te geven voor een gemiddeld dak met een oppervlakte van zo’n 70 vierkante meter. Als je vanaf de binnenzijde gaat isoleren, kost de isolatie zo tussen de 1500 en 2000 euro. Moet de isolatie van buitenaf gebeuren, dan kost de isolatie tussen de 3500 en 4000 euro. Voor een plat dak moet je denken aan bedragen tussen de 3000 en 4000 euro. Mocht je dakisolatie overwegen, dan is het natuurlijk altijd raadzaam om diverse offertes aan te vragen. Door vervolgens te berekenen wat je na de isolatieklus bespaart op de energierekening, weet je in hoeveel jaar je de kosten terug hebt verdiend.
Het dak zelf isoleren of het dak laten isoleren?
Het isoleren van het dak lijkt overigens een eenvoudige klus als je de diverse reclames op tv moet geloven. Op zich is het aanbrengen van het isolatiemateriaal ook niet zo moeilijk. Waar het echter mis kan gaan, is in het correct bevestigen van het materiaal. Het is namelijk belangrijk dat er tussen het materiaal zo min mogelijk kieren zitten. Dakisolatie specialisten weten precies hoe ze dit kunnen realiseren. Wees dus eerlijk tegen jezelf en stel jezelf de vraag of je daadwerkelijk handig genoeg bent om je dak zelf goed te isoleren. Wanneer dat antwoord twijfelachtig is, dan weet je genoeg en is het tijd om offertes bij isolatiespecialisten aan te vragen!