Waarom is team building van belang?


Team building brengt je team samen. Toch ziet nog lang niet ieder bedrijf het nut in van deze activiteiten. Vaak wordt gedacht dat teambuilding een bijzaak is, of dat het automatisch gebeurt bij het koffiezetapparaat op kantoor of in de kroeg tijdens de vrijdagmiddagborrel. Maar, dit beeld van teambuilding negeert de kern componenten die dit juist zo belangrijk maken. 

Leer beter samenwerken tijdens team building 

Tijdens een team building activiteit is het van belang dat je met je team samenwerkt. Alleen zo kun je het gemeenschappelijke doel zo snel mogelijk behalen. Als je niet optimaal gebruik maakt van elkaars talenten en een duidelijke rolverdeling aanneemt, zul je minder effectief samen werken. Door teambuilding activiteiten kom je achter elkaars talenten. Misschien kom je er achter dat de kersverse stagiair veel meer leiderschapskwaliteiten heeft dan je dacht, of dat je zelf goed blijkt te zijn in het helpen van anderen. Leer samenwerken tijdens een team building activiteit en neem deze les mee naar de werkvloer. 

Helder communiceren

Goede samenwerking valt of staat bij duidelijke communicatie. Misschien komt het je vanzelf aanwaaien, maar misschien vergt het ook wat oefening. Binnen een bedrijf is slechte communicatie vaak een groot probleem. Als communicatie ontbreekt of vaag is, is de kans klein dat je allemaal hetzelfde doel voor ogen hebt en de juiste weg hiernaartoe weet te vinden. Dit leidt tot een ineffectieve samenwerking met je collega’s en slechte resultaten. Ook is het een stuk minder leuk om naar je werk te gaan als je met veel vragen in je hoofd zit, of als het niet zo lekker gaat. Tijdens een team building activiteit leer je helder communiceren. Dit doe je op een speelse, informele manier. Maar, ook hierbij neem je de lessen die je hebt geleerd mee terug naar de professionele sfeer. 

Vertrouwen in elkaar hebben 

Ken je elkaar nog niet zo goed? Dan is het essentieel om moeite in elkaar te steken. Leer je collega’s kennen en leer elkaar te vertrouwen. Dit doe je door ervaringen uit te wisselen, open te zijn tegen elkaar en niet bang te zijn om interesse in een ander te tonen. Als je elkaar beter kent, ga je enthousiaster naar je werk in de ochtend. Want, grappen op de werkvloer en elkaar om hulp durven te vragen, zijn kenmerken van een prettig werkklimaat. Als je elkaar vertrouwt, is het makkelijker om hulp te vragen of te geven. Durf kritisch naar elkaar te zijn, maar doe dit altijd respectvol en opbouwend. Ga met je collega’s om zoals je wil dat zij met jou omgaan. 

Verbetert professionele presentatie 

Team building zorgt dus voor betere samenwerking, heldere en open communicatie en een prettig werkklimaat. En weet je wat het mooie is? Al deze factoren hebben invloed op je professionele resultaten in je bedrijf. Als de bovenste kerncomponenten in orde zijn, zal je bedrijf gezonder zijn en meer groeien. Dit staat in schril contrast met wat er met je bedrijf gebeurt als er totaal geen teambuilding is binnen je bedrijf, en er problemen zijn met je team. Onderschat de kracht van teambuilding daarom nooit en plan er snel een in via Teamspeling.nl