Je weet vast wel dat je op heel veel verschillende soorten plastic flessen statiegeld betaalt. Dit is dus eigenlijk extra geld dat je weer terugkrijgt als je je flessen weer netjes inlevert. Natuurlijk wil je niet meer geld kwijt zijn dan strikt noodzakelijk is, dus doe je dit waarschijnlijk braaf. Maar waarom is het eigenlijk zo dat deze constructie bestaat? Is het niet makkelijker om gewoon geen extra statiegeld te betalen en dit dan later weer terug te krijgen? In het kort, wat is nou eigenlijk het doel van statiegeld op plastic flessen?
Vervuiling
Dit heeft eigenlijk alles te maken met het feit dat plastic voor heel veel vervuiling kan zorgen. Zo is het nu eenmaal zo dat plastic in de natuur eigenlijk bijna niet vergaat. Het blijkt namelijk dat plastic bijna niet te verteren is door bacteriën en andere beestjes die al het andere afval wel kunnen afbreken. Dit is dus een groot probleem, aangezien plastic in de natuur dus alleen maar kan ophopen en virtueel niet minder kan worden. Daarom is er ooit bedacht dat alles op alles gezet moet worden om zo min mogelijk plastic in de natuur te krijgen. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid om dus statiegeld op plastic flessen te heffen, want dan is de kans groot dat mensen het niet zomaar weggooien, maar het toch netjes inleveren.
Plastic soep
Een van de plekken waar je het beste ziet wat plastic kan doen met de natuur, is in de oceaan. Er zijn werkelijk waar echt hele eilanden gemaakt van plastic die ronddrijven in vrijwel alle oceanen ter wereld. Dit is allemaal plastic afval dat gedumpt is en nu in zee terecht is gekomen. Hier zitten onder andere ook een heleboel plastic flessen bij. Dit is natuurlijk erg slecht voor al het leven in de oceaan. Als dieren dit plastic namelijk opeten, zal dit er vaak toe leiden dat ze doodgaan. Ook kunnen dieren verstrikt raken in al het plastic en op die manier sterven. Dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.
Wat doe je eraan?
Nu kan het zo’n groot probleem zijn, dat het onmogelijk lijkt om hier iets aan te doen. Het is immers ook zeker niet zo dat het probleem opgelost is als jij je plastic flessen netjes inlevert. Toch kan het geen kwaad om dat wel te doen. Jij krijgt er immers geld voor terug en verder is het wel echt zo dat alle kleine beetjes helpen. Gelukkig zijn er ook wel projecten die ervoor zouden moeten zorgen dat er ook wat plastic weer uit de zee gehaald moet worden, maar het is zeker ook goed om er gewoon voor te zorgen dat jij in ieder geval niet voor meer plastic in de natuur zorgt.
Lever je plastic flessen dus lekker in
Wat je dus ook wil gaan doen om dit probleem tegen te gaan, het is hoe dan ook een goed idee om vooral je plastic flessen in te blijven leveren. Dit zorgt er nu eenmaal gewoon voor dat er minder plastic in de natuur komt en dat dieren dus zoveel mogelijk kunnen blijven leven.