Zo los je een zakelijk conflict op


Een zakelijk conflict is nooit leuk, beide partijen zitten vaak niet te wachten op een conflict. Daarnaast is het zo dat een normaal conflict vaak niet opgelost hoeft te worden, maar bij een zakelijk conflict is het vaak noodzakelijk dat het conflict verholpen wordt. Er zijn verschillende mogelijkheden om een zakelijk conflict op een goede manier op te lossen. In dit artikel worden er een aantal mogelijkheden benoemd zodat jij hopelijk zo snel mogelijk af bent van het conflict.

Een week geen contact

Om te beginnen is het verstandig om niet op zoek te gaan naar een oplossing terwijl het conflict nog plaats vind. Op het moment dat het conflict plaatsvind zitten beide partijen mogelijk hoog in hun emoties, praten heeft dan weinig zin en hiermee maak je elkaar enkel bozer. Hierom is het beter om elkaar een week met rust te laten. Dan heb je de mogelijkheid om een week lang je emoties te laten zakken en na te denken over een geschikte oplossing. Het is namelijk wel noodzakelijk dat beide partijen op de hoogte zijn van de week dat er geen contact is, dit kan namelijk het idee naar boven brengen dat een partij de andere negeert. Dit is erg frustrerend en hierom is het noodzakelijk dat beide partijen op de hoogte zijn van het feit dat ze het een week laten rusten. Indien er na de week rust geen oplossing gevonden kan worden en er nog steeds geruzied wordt kun je de volgende stap ondernemen.

Een mediator inschakelen

De volgende stap die je kunt ondernemen bij een zakelijk conflict is het inschakelen van een mediator. Een mediator is een derde partij die bij het conflict komt kijken, hij of zij zal vanuit een derde perspectief meekijken naar het conflict en helpen met het op een goede manier in contact brengen van beide partijen. Het is wel van belang dat je rekening houdt met de bijkomende kosten van een mediator. In de meeste gevallen zal er na de hulp van een mediator wel een gepaste oplossing voor het conflict komen zodat beide partijen het probleem af kunnen sluiten en verder kunnen met andere belangrijke dingen. Indien het inschakelen van een mediator geen effect heeft op de situatie kun je de laatste stap ondernemen. Als je voor deze stap kiest kan de tegenpartij niet meer onder het conflict uit en zal er zekerheid komen voor een rechtvaardige uitspraak.

Een rechtszaak aanspannen

Op het moment dat mediation ook niet werk kun je een andere stap ondernemen. Dit is het voor het gerecht slepen van de andere onderneming. Hierbij is het verstandig om een advocaat in te schakelen die jouw standpunten allemaal netjes en rechterlijk correct op een rij kan zetten. Dit zal hulp bieden tijdens de rechtszaak en het zal zorgen voor een wettelijk correcte en eerlijke uitspraak van de rechter. Het is wel belangrijk dat je op de hoogte bent van de kosten die verbonden zijn aan een rechtszaak en een advocaat.